top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNizam Ergün

Dijital Vergi Dairesi Üzerinden Vergi ve Harç Ödemelerinizi Kolaylıkla Yapabilirsiniz


Sayı : TEPE-2024/12 11.01.2024

Dijital Vergi Dairesi Üzerinden Vergi ve Harç Ödemelerinizi Kolaylıkla Yapabilirsiniz


SİRKÜLER 2023-12


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 10.01.2024 tarihli Dijital Vergi Dairesi Üzerinden Vergi ve Harç Ödemelerinizi Kolaylıkla Yapabilirsiniz Konulu Duyuruda;


7 Ekim 2023 tarihinde kullanıma sunulan Dijital Vergi Dairesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetler tek çatı altında birleştirilerek kişilerin tüm uygulamalara kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde erişimi sağlanmaktadır.


Böylece, İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi, Defter-Beyan Sistemi, eBeyanname gibi kullanıcı kodu ve şifre kullanılarak erişim sağlanan uygulamalara Dijital Vergi Dairesi üzerinden giriş yapılabilme imkânı getirilmiştir.


Bu sayede, mükelleflerimiz vergilendirmeye ilişkin ödevlerini daha kolay yerine getirmektedir


Halen kullanılmakta olan İnteraktif Vergi Dairesi ve İnternet Vergi Dairesi gibi uygulamalar üzerinden sunulan hizmetler belli bir plan dâhilinde Dijital Vergi Dairesine aktarılarak söz konusu hizmetlerin bu Sistem üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.


Bu kapsamda, Dijital Vergi Dairesine aktarılan işlemlerden birisi de vergi ve harç ödemeleridir.


Mükelleflerimiz, Dijital Vergi Dairesine hem “dijital.gib.gov.tr” adresi üzerindeki web sürümünden hem de uygulama marketlerde yer alan GİB Mobil uygulaması üzerinden erişim sağlayarak vergi ve harç ödemelerini hızlı, etkin ve kolaylıkla yapabilmektedir.


Dijital Vergi Dairesinin “dijital.gib.gov.tr” adresinden erişilen web sürümü üzerinden 2 farklı yöntemle ödeme gerçekleştirilebilmektedir.


Birinci yöntemde, Dijital Vergi Dairesine daha önce edinilen şifreyle ya da e-Devlet üzerinden kullanıcı girişi yapılacaktır.


Giriş yapıldığında “Ana Sayfa”da yer alan “Vadesi Geçmiş Borçlar”, “Vadesi Gelmemiş Borçlar” ya da “Toplam Borçlar” kısımlarına tıklanarak açılan “Borç Ödeme ve Detay” sayfası üzerinden doğrudan ilgili borç bilgisine ulaşılmaktadır.


Bu sayfada istenirse farklı seçeneklerle arama ve filtreleme yapılabilmektedir.


Borç listesinden ödeme yapılacak borç seçilip “Öde” butonuna basılarak kredi kartı bilgilerinin girileceği ekrana erişilmektedir. Kart bilgilerinin girilmesi sonrasında “3D Secure Doğrulama Hizmeti” kapsamında banka tarafından gönderilen SMS’deki şifre girilerek ödeme işlemi tamamlanmaktadır.


Bu şekilde yapılacak ödemede, kullanıcının herhangi bir ilave bilgi (vergi dairesi, belge no vb.) girmesine gerek bulunmamaktadır.


İkinci yöntemde, Dijital Vergi Dairesi üzerinden kullanıcı girişi yapmadan ödeme gerçekleştirilmektedir.


Bu yöntemde, “dijital.gib.gov.tr” adresinde yer alan “Hızlı Ödeme” alanına girilmektedir.


Bu alanda, ödeme yapılacak borca göre MTV ve Trafik Para Cezası, Tapu Harcı, Cep Telefonu Harcı, Pasaport Harcı, Sürücü Belgesi Harcı, Yurt Dışına Çıkış Harcı, T.C. Kimlik Kartı Bedeli, Yapılandırma Kanunu Borçları ve Kimlik Bedeli ödemesi gibi farklı seçenekler bulunmaktadır.


Bu seçeneklerden birisi seçildiğinde ödenecek borcun mahiyetine göre çok sınırlı sayıda bilgi girilerek ödeme yapılabilmektedir.


Örneğin MTV ödemesinde T.C. kimlik numarası, plaka ve tescil tarihi bilgisi ile ödeme yapılabilir


Kullanıcı girişi ile yapılan ödemelerde herhangi bir güvenlik kodu girilmesi söz konusu değilken, kullanıcı girişi yapılmadan gerçekleştirilecek ödemelerde bilgi güvenliği politikaları gereği güvenlik kodu girilmesi gerekmektedir.


Dijital Vergi Dairesi güncel ve yeni teknolojiler ile açık kaynak kodlu yazılımlarla geliştirilmiştir. Responsive tasarım modeli çerçevesinde tüm mobil cihazlarla uyumlu olacak şekilde geliştirilen Dijital Vergi Dairesinde kullanıcı tercihleri ve kullanım kolaylığı dikkate alınmıştır.


Bununla birlikte, Dijital Vergi Dairesinin hayata geçmesinin hemen ardından GİB Mobil uygulaması da benzer yaklaşımla revize edilmiş, vergi ve harç ödemelerine ilişkin ekranlar yeniden tasarlanmıştır.


Vergi ve harç ödemeleri GİB Mobil uygulamasında yer alan “Hızlı Ödemeler” menüsü üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir.


Burada da ödeme yapılacak konuya ilişkin sınırlı sayıdaki bilginin girilmesi ile ödeme işlemi hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmektedir.


Gerek Dijital Vergi Dairesi gerekse GİB Mobil uygulamasında yapılan yenilikler online ödemeye yönelik eğilimi artırmıştır.


2023 yılı içerisinde Başkanlığımız sistemleri üzerinden online olarak 43,3 milyon işlemde toplam 146,8 milyar TL’lik ödeme gerçekleştirilmiştir.


Mükelleflerimiz vergi ve harçlara yönelik ödemelerini “dijital.gib.gov.tr” adresinde yer alan Dijital Vergi Dairesinden ya da GİB Mobil uygulamasından kolaylıkla gerçekleştirebilirler.


Şeklinde açıklamalar yapılmıştır.


Söz konusu düzenleme ve daha ayrıntılı açıklamalara https://ebeyanname.gib.gov.tr/index.html adresinden ulaşmak mümkündür.


Önemli Not adresi verilen ve bu adresten ulaşılacak yasal düzenlemelerdir. Dolayısıyla resmi işlerde kullInılamaz. Aksi takdirde hukuki sonuçlarından müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz. `

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page